Strategia atacului la rege

Șah Club Drobeta  >  >  Strategia atacului la rege

Strategia atacului la rege

Lifetime
Toate nivelurile
0 lecție
0 quizzes
19 cursant

În fiecare partidă, dacă se desfășoară fără greșeli majore, un jucător de șah care luptă pentru victorie rezolvă în mod constant două sarcini principale: obținerea unui avantaj și transformarea avantajului în victorie.Dar cum putem obține un avantaj împotriva unui adversarcare nu ne este inferior nici în cunoștințe, nici în experiență? Răspunsul ar putea fi: trebuie să creăm pe tablă planuri de joc la care soluția adversarului să fie foarte dificil de găsit.

În timpul unei partide, șahistului i se perindă prin față o multitudine de poziții diferite, ar căror număr este mult mai mare, deoarece multe dintre ele nu apar pe tablă ci numai în mintea lui, în timpul calculului variantelor.

Posibilități. Dacă avem în vedere că în timpul unei partide fiecare posibilitate de a juca este de fapt un lanț logic de poziții care se succed una după alta, vom ajunge la concluzia că puterea unui jucător de șah este cu atât mai mare cu cât poate evalua corect aceste poziții.

Câștigătorul partidei va fi cel care știe să evalueze mai corect și mai creativ pozițiile care apar pe tablă sau care apar numai în timpul calculului variantelor.

Strategia direcția generală a luptei, planul de ansamblu, în timp de tactica, fiind o parte subordonată a strategiei, se ocupă de implementarea sarcinbilor individuale ale planului strategic.

Strategia corectă se bazează pe o evaluare corectă a poziției pe baza așa-ziselor considerații generale:

  • linii centrale, dschise și semideschise
  • slăbiciuni ale pionilor și câmpurilor
  • interacțiunea pieselor
  • spațiu
  • timp
  • dezvoltare

Atunci când alegem un plan strategic trebuie să luăm în considerare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *