Planificați un turneu și realizați că puteți juca două secțiuni diferite. Întrebarea este: în ce secțiune ar trebui să joci?
Iată cum decizi în ce secțiune să joci fără să simți remușcări după aceea.
Argumente pro şi contra
Pe scurt, secțiunea superioară este mai bună pentru îmbunătățirea pe termen lung ca jucător, în timp ce secțiunea inferioară vă poate ajuta să vă creșteți încrederea în sine și să vă ajutați creșterea pe termen scurt.
Iată argumentele pro și contra:
Secția superioară
Jucând mai ales împotriva adversarilor cu cota mai mare, ai câteva avantaje mari de îmbunătățire, dar și unele riscuri implicate.
Pro:
Mai multe oportunități de învățare
Motivație superioară
Nici o presiune
Contra:
Mai multe partide pierdute
Oponenții prea puternici (cu peste 300 de puncte ELO mai puternici)
Rezultatele proaste duc la demotivare
Secțiunea inferioară
Jucând mai ales împotriva adversarilor cu cotații ELO mai scăzute, vei simți mai multă presiune și vei avea așteptări mai mari, dar probabilitatea de a obține multe rezultate pozitive (victorie) este mai mare.
Pro:
Luptă pentru primul loc = Motivație
Mai multe victorii = mai mare încredere în sine
Premiu in bani
Contra:
Presiune ridicata
Mai puține oportunități de învățare
Câștigi prea ușor partidele
Avantaje și dezavantaje ale turneelor OPEN
Uneori aveți șansa de a juca un turneu OPEN, deschis pentru toți. Aceste turnee au avantajul de a fi posibil sa jucați cu un jucător cu titlu înalt, poate chiar Mare Maestru.
În funcție de ratingul tău și de numărul de turnee pe care le joci, aceasta poate fi o oportunitate o dată în viață. Problema cu turneele Open este că majoritatea jocurilor pe care le vei juca vor avea un decalaj mare de rating.
Veți juca fie în jos (diferenta >-200 de puncte) fie în sus (diferenta >+200 de puncte). Aceste partide au riscul de a fi prea unilaterale. Acest lucru are ca rezultat mai puține oportunități de învățare.
Joacă turnee open doar dacă nu ai de ales sau îți place emoția de a juca jucători mai puternici (dar ești de acord să pierzi fără o luptă reală din când în când).
În ce secțiune a turneului de șah ar trebui să joc? Pasul 1
Primul pas pentru orice decizie ar trebui să fie să te întrebi: ce urmăresc?
Dacă vrei să-ți impresionezi pasivul câștigând multe jocuri, secțiunea de jos este pentru tine. Pe de altă parte, dacă vrei să înveți cât mai mult posibil și să crești ca jucător, secțiunea superioară este mai bună.
Înțelegerea obiectivelor tale (pe termen lung) este importantă pentru a putea lua o decizie bine informată.
În scurt:
Câștigă multe jocuri și joacă pentru premii = turneul inferioar
Deveniți cel mai bun jucător de șah posibil = turneul superioar
Joacă potențial un GM = turneul OPEN
Dar există încă unele riscuri implicate.
În ce secțiune a turneului de șah ar trebui să joc? Pasul 2
Pe măsură ce citiți un Buletin informativ de îmbunătățire a șahului, cred că cel mai probabil vă veți optimiza pentru creștere și îmbunătățire. Având în vedere că obiectivele noastre sunt de a crește în valoare și a ne îmbunătăți jocul, este logic este logic să participăm la turneele puternice.
Chiar dacă vrei să înveți cât mai mult posibil, s-ar putea ca un turneu prost să aibă un efect atât de oribil pe termen scurt încât să fie un risc care nu merită asumat. Cel mai rău caz ar fi să pierzi atât de multe jocuri, încât ajungi să renunți la șah. Nicio oportunitate de învățare nu merită să riști pentru a renunța la hobby-ul tău! Da, ar fi bine să lucrezi și asupra mentalității în acest caz, dar asta e o discuție pentru altă dată.
Pasul doi este o întrebare foarte simplă, dar nu atât de ușor de răspuns. Intreaba-te pe tine insuti:
„Pot să mă bucur și să învăț din această experiență chiar dacă pierd multe partide la rând?”
Dacă ești ca GM Vincent Keymer, care a luat 0/9 ca un copil ca un adevărat campion și acum este aproape de Top 10 al lumii, atunci ar trebui să mergi întotdeauna pentru secțiunea superioară. Veți învăța mai multe, veți munci mai mult și vei progresa mult mai repede.
Pe de altă parte, dacă nu ai mai jucat turnee la tablă de ceva vreme, sau acesta este primul tău turneu, aș recomanda să o iei puțin mai ușor și să mergi pe traseul mai simplu (turneul inferior). Ideea este să vă alimentați motivația și dragostea pentru joc cu o experiență pozitivă la turneu, astfel încât să aveți mai multe oportunități de învățare în viitor.
În orice caz, indiferent ce decizie vei lua, nu trebuie să regreți alegerea. Nu trebuie să stai la tabla de joc și să te gândești: „Dacă aș fi jucat în celalalt turneu…”
Indiferent în ce turneu joci, distrează-te, dă tot ce poți în fiecare partidă, analizează-ți toate jocurile și învață din experiență.
Odată ce turneul s-a încheiat, reflectați asupra alegerii dvs. și luați o decizie și mai bună data viitoare.